Vrouw Marian hylyn tutkimukset 26.6.-7.7. 2000. Matias Laitinen, Minna Koivikko, Suomen merimuseo. Hylyn valokuvaaminen ja videointi.
NAUVO SAARISTOMEREN KANSALLISPUISTO VROUW MARIA -HYLKY
Pk. 1033 01 SMEDSKÄREN
Koordinaatit (kkj): x= 6629 36, y= 1544 34
Merikartta: Itämeri 25, Jurmo-Rosala 1:50 000, Helsinki 1995
Historiallisen ajan laivanhylyn dokumentointi
Museovirasto / Suomen merimuseo
Tutkimuksen johtaja: HuK Matias Laitinen
Kesällä 1999 löytyneellä kulttuurihistoriallisesti merkittävällä hylyllä järjestettiin tutkimusleiri 26.6.–7.7.2000. Suomen merimuseon järjestämiin tutkimuksiin Nauvossa osallistui vapaaehtoisina sukeltajina mm. Teredo Navalis ry:n ja Pro Vrouw Maria ry:n jäseniä. Tutkimusleirin tavoitteena oli tuottaa kuvamateriaalia hylystä jatkotutkimusten suunnittelun avuksi.
Tutkimusleirillä käytettiin tukialuksena m/s Teredoa, joka on Teredo Navalis ry:n omistama, vanhasta troolarista kunnostettu alus. Sukellustoiminta tapahtui Merimuseon työveneestä. Tukialus oli ankkurissa kauempana hylystä. Leiriläiset majoittuivat Bodön vanhalla merivartioasemalla, jonka Saaristomeren merivartiosto antoi tutkimusleirin käyttöön.
Tutkimusleirillä sukellettiin kahdeksana päivänä yhteensä 82 kertaa, joista kertyi tehokasta tarkasteluaikaa hylyssä noin yhden vuorokauden verran. Kaikkiaan hylkyä videoitiin sukellusten aikana yli neljä tuntia. Lisäksi otettiin runsaasti valokuvia. Mittaamalla selvitettiin lastin sijoittumista ruumassa ja tarkastettiin hylyn pituus.
Kuvauksissa selkenivät käsitykset hylyn keulan ja perän rakenteista. Havainnot yhdistettynä arkistotietoihin varmistivat Vrouw Marian olleen tyypiltään snau, sillä myös takilasta saatiin runsaasti uusia havaintoja. Mastot ovat olleet kolmiosaisia ja niiden ylimmät kappaleet ovat säilyneet hylyn styyrpuurin puolella pohjassa 41 metrin syvyydessä. Merkittävänä havaintona pidetään myös takilan osien vierestä löytynyttä, ennestään havaitsematonta ankkuria. Se on kaivautunut pohjaan niin, että toinen haara on kokonaan pohjan sisässä. Meriselityksessä kerrotaan, että yksi laivan ankkureista pudotettiin haaksirikon jälkeen aivan rungon viereen. Hylky lepää siis aluksen alkuperäisellä haaksirikkopaikalla.
Löydöt: -
Ajoitus: 1700-luku, alus on uponnut asiakirjatietojen mukaan 1771
Tutkitun alueen laajuus: noin 250 m²
Kenttätyöaika: 26.6.–7.7.2000
Tutkimuskustannukset: Museovirasto, Opetusministeriö, Fortum Oyj, Helsingin Energia.
Tutkimusraportti: Suomen merimuseon arkistossa.
|