Inventoinnin taustana oli Vaasan tiepiirin aloittama aluevaraussuunnitelman laatiminen valtatien 3 ja kantatien 67 parantamiseksi Kurikan kohdalla. Hankkeen vaikutusalueelta oli entuudestaan tiedossa Mäki-Saaren kivikautinen asuinpaikka, joka korkeuden perusteella on ajoitettu tyypillisen kampakeramiikan jaksoon.
Esiselvityksen perusteella maastossa etsittiin sekä esihistoriallisen että historiallisen ajan muinaisjäännöksiä. Esihistoriallisten kohteiden paikallistamisessa keskeinen menetelmä oli topografinen analyysi. Potentiaalisia historiallisen ajan kohteita pyrittiin löytämään mm. historiallisten karttojen perusteella. Joissakin esihistoriallisissa kohteissa tehtiin halkaisijaltaan 50 senttimetrin kokoisia koekuoppia, joiden maa-aines seulottiin viiden millimetrin seulalla. Inventointi perustui maasto- ja pintahavaintoihin, pintapoimintaan ja koekuopista saatuun tietoon.
Inventoinnissa löytyi kolme ennestään tuntematonta kivikautista asuinpaikkaa ja yksi kivikautinen irtolöytöpaikka. Uudet kohteet löytyivät entuudestaan tunnetun Mäki-Saaren kohteen lähialueelta, sen pohjoispuolelta. Mäki-Saaren alue sijaitsi varhaisneoliittisen jakson keskivaiheilta keskineoliittisen jakson alkuun pitkän vuonon pohjukan itärannalla. Talteen otettua kvartsimateriaalia voi luonnehtia hyvälaatuiseksi.
Koekuopituksessa ja pintahavainnoinnissa saatiin niukalti näyttöä säilyneistä kulttuurikerroksista. Hienorakeisessa maaperässä koekuopitus ja visuaalinen havainnointi eivät kuitenkaan ole riittäviä menetelmiä verifioimaan sitä, onko paikalla säilynyt ehjiä rakenteita. On siis mahdollista, että asuinpaikat eivät ole kokonaan hävinneet maankäytön seurauksena. Mäkisaari 5:n kohteessa löytö- ja havaintotiheys oli huomattavan korkea, ja kohdetta voi pitää kartoitetuista kohteista merkittävimpänä. Sijaintikorkeuden perusteella kohde ajoittuu nuorakeraamiseen jaksoon ja muut kohteet tyypillisen kampakeramiikan jaksoon.
Inventoinnin perusteella kartoitetut kivikautiset asuinpaikat vaikuttavat huomattavasti valtatien 3 ja kantatien 67 parantamistyöhön, jos se toteutetaan niiden alueella.
Luonti: 18.1.2010 Viimeisin muutos: 25.2.2015
Hanketiedot
Kenttätyöajankohta:
27.11.-28.11.2009
Rahoittaja/tilaaja:
Kurikan kaupunki
Hankkeen vaihe:
Raportti jätetty
Henkilökunta
Inventoija:
FM Jaana Itäpalo
Raporttitiedot
Tekijä:
Jaana Itäpalo
Kopiot:
Museoviraston arkeologian osaston arkistossa
Kokoelmatiedot
KM Esihistorialliset kokoelmat KM 38064-38068 Löydöt
Liitetiedostot
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.
Arkeologinen inventointi Kurikassa valtatie 3:n ja kantatie 67:n parantamistyön suunnittelualueella