Kalevalapuistot on laaja perusteilla oleva luonnonsuojelualuekokonaisuus Suomen ja Venäjän raja-alueella. Venäjän puoleisen, laajasta yhtenäisestä alueesta koostuvan puiston perustamispäätös tehtiin kesällä 2007.
Suomen puolella Kalevalanpuistot jakaantuvat kaikkiaan 16 alueeseen, jotka sijaitsevat Suomussalmen kunnan itäosassa. Alueen historiasta kertovaa tai sitä sivuavaa kirjallisuutta on runsaasti, mutta kattavaa kulttuurikohteuden maastoinventointia alueilla ei ole aiemmin tehty.
Vuonna 2007 mahdollistui Kalevalapuistojen muinaisjäännösten ja kulttuurikohteiden inventointi Metsähallituksen Ylä-Kainuun inventointihankkeen puitteissa. Puiston pohjoisodsan inventoinnin toteutti arkeologi Oili Forsberg ja eteläosan puistojen inventoinnin ja raportoinnin suoritti arkeologi Mika Sarkkinen.
Eteläosan inventoinnin kohteena oli kymmenen erillistä aluetta. Ennen inventointia alueelta tunnettiin Öllörinsärkän pyyntikuoppakohteet sekä Murhisalon Kuikkaniemestä löydetyn rautakauden lopulle ajoittuvan rautakirveen löytöpaikka.
Inventoinnissa löytyi joitakin uusia kiinteitä muinaisjäännöksiä. Martinselkosesta löytyi kvartsiasuinpaikka sekä kaksi pyyntikuoppakohdetta ja Murhisalosta löytyi myös kvartsiasuinpaikka. Lisäksi Saunasaaresta löytyi ajoittamattomia maakuoppia. Vaskenvaaran yksittäinen maakuoppa on tulkittu nuoreksi pyyntikuopaksi. Historiallisen ajan kohteina inventoinnissa löytyi mm. tervahautoja sekä kala- ja niittysaunojen paikat.
Luonti: 2.8.2010 Viimeisin muutos: 23.3.2012
Hanketiedot
Kenttätyöajankohta:
1.8.–30.9.2007
Rahoittaja/tilaaja:
Metsähallitus Ylä-Kainuun inventointihanke
Hankkeen vaihe:
Raportti jätetty
Henkilökunta
Inventoija:
FM Mika Sarkkinen
Raporttitiedot
Tekijä:
Mika Sarkkinen
Päivämäärä:
16.11.2007
Sijainti(alkup):
Metsähallitus
Kopiot:
Museoviraston arkeologian osaston arkistossa
Kokoelmatiedot
KM Esihistorialliset kokoelmat KM 36903-36904 Löydöt
Liitetiedostot
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.