Kuuden Etelä-Karjalan pohjoisosan kunnan, Imatran, Joutsenon, Lappeenrannan, Parikkalan, Rautjärven ja Ruokolahden puolustusvarustusten inventointi oli osa heinäkuussa 1998 käynnistynyttä Etelä-Karjalan EU-muinaisjäännösprojektia. Projektin tavoitteena oli edistää maakunnan kulttuuriperinnön tutkimusta ja säilymistä. Muinaisjäännösten merkitseminen ja kohteille pääsyn helpottaminen myös voimistavat alueen identiteettiä, lisäävät kulttuuriperinnön tuntemusta sekä tarjoavat mahdollisuuden niiden hyödyntämiseen opetus- ja koulutustarkoituksissa.
Projektin rahoittivat Euroopan Unioni, Etelä-Karjalan liitto, Etelä-Karjalan museo, ko. kunnat. Projekti toteutettiin rahoittajien ja Museoviraston tiiviinä yhteistyönä.
Projektin tavoitteena oli paikantaa ennen toista maailmansotaa rakennetut puolustusvarustukset Imatran, Joutsenon, Lappeenrannan, Parikkalan, Rautjärven ja Ruokolahdenalueella. Inventoinnissa pyrittiin paikantamaan varustukset, jotta niiden säilyminen ja tutkiminen tulisivat mahdolliseksi. Inventoinnin tuloksia voi hyödyntää myös maankäytön suunnittelussa ja paikoin myös matkailullisesti. Koska projekti päättyi vuoden 1999 lopussa, projektin resurssein ei ollut mahdollista suunnitella kohteiden opastusta tai matkailua ja opetusta palvelevien opastaulujen tekstejä.
Inventointiin oli aikaa kuukausi, lokakuu 1999. Varustuksia haettiin kirjallisuudessa olleiden harvahkojen mainintojen perusteella, eteläkarjalaisilta tulleiden vihjeiden perusteella sekä topografisesti ja sotilaallisesti sopivilta maastonkohdilta. Puolustusvarustuksiin katsottiin kuuluvaksi sellaiset varustukset, joita on käytetty tai aiottu käyttää taistelutoimissa. Inventoinnin ulkopuolelle jätettiin mm. sotilashautausmaat, väestönsuojat ja sotilaskäyttöön rakennetut tiet. Pääpaino oli ensimmäisen maailmansodan aikaisissa varustuksissa, joita lähteiden mukaan on Etelä-Karjalassa runsaasti. |