Hollolan kunnantupa on rakennettu 1902 arkkitehti Vilho Penttilän (Arkkitehtitoimisto Nyström-Petrelius-Penttilä) laatimien piirustusten mukaan.
Arkkitehti Penttilä nimitti rakennusta kirkon tyttäreksi ja arkipäivän pyhätöksi. Rakennus edusti hänen mukaansa kansallista tyyliä.
Kunnantuvan suorakaiteen muotoinen pohjakaava ja jyrkkälappeinen paanukatto viittaavat viereiseen, keskiaikaiseen kirkkorakennukseen, mutta muilta osin selvästi 1800- ja 1900-lukujen vaihteen kansallisromanttiseen puuarkkitehtuuriin. Vastavalmistuneena kunnantuvan hirsiseinät olivat maalaamattomat, mutta jo useampi sukupolvi muistaa sen nykyisessä asussaan, jota hallitsevat punaiset hirsiseinät ja musta paanukatto.
Rakennuksen päätila on vanhan talonpoikaistuvan tapaan suunniteltu korkea huone, jossa on maalaamattomat hirsiseinät ja kiinteät seinänvieruspenkit. Penttilän suunnittelemat vuolukiviset avotakat jäivät alun perin toteuttamatta. Nykyiset, punaisista tiilistä muuratut takat on toteutettu 1980-luvulla restauroinnin yhteydessä. Lämmitystavaksi on sittemmin valittu maalämpö.
Kunnantuparakennuksen on vuodesta 2010 lähtien omistanut Hollolan kotiseutuyhdistys r.y.. Sitä käytetään juhla- ja kokoustilaisuuksiin sekä kesäkahvilana.
Kunnantupa muodostaa yhdessä Hollolan keskiaikaisen kivikirkon ja Carl Ludvig Engelin suunnitteleman kellotapulin kanssa valtakunnallisesti merkittävän rakennushistoriallisen ja maisemallisen kokonaisuuden.
Kunnantupa on osa Hollolan kirkko ja historiallinen pitäjänkeskus -nimistä valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä (RKY-kohde).
Luonti: 8.3.2010 Viimeisin muutos: 4.2.2014
Historia
Historia
Hollolan kunnantupa rakennettiin 1902 arkkitehti Vilho Penttilän (Arkkitehtitoimisto Nyström-Petrelius-Penttilä) laatimien piirustusten mukaan. Penttilän Dora-vaimo oli Hollolan kirkkoherra Snellmanin tytär.
Kunnantuvassa on pidetty kunnalliset ja seurakunnalliset kokoukset ja rippikoulut. Se on palvellut myös kirkossakävijöiden odotustilana. Alkuvuosikymmeninä siellä pidettiin lääkärin vastaanottoa ja neuvolaa sekä kirjastoa. Rakennuksessa on ollut myös kätilön ja diakonissan asunnot.
Alkuperäinen käyttö on päättynyt vuonna 1942. Sen jälkeen rakennuksessa on toiminut mm. kahvila.
Rakennus on restauroitu 1982-1984.
Luonti: 8.3.2010 Viimeisin muutos: 22.7.2013
Lähteet
Wäre Ritva, Rakennettu suomalaisuus. Suomen Muinaismuistoyhdistys, Helsinki 1991.
Wäre Ritva, Arkkitehtuuri vuosisadan vaihteessa. Ars 4, s. 123. Otava, Helsinki 1989.
Luonti: 22.7.2013
Suojelu
Suojelun väline:
Rakennussuojelulaki
Päätösviranomainen:
Kohdentuminen ja keskeinen sisältö: Suojelumääräykset:
1. Hollolan vanhaa kunnantupaa tulee hoitaa ja käyttää niin, että sen kulttuurihistoriallinen arvo säilyy.
2. Rakennuksen ulkoasu, alkuperäinen huonejako ja säilynyt kiinteä sisustus on säilytettävä. Mahdollisten muutosten on oltava palauttavia tai muuten rakennuksen ominaispiirteisiin sopivia. Korjaus- ja muutostöistä on pyydettävä Museoviraston lausunto.
3. Museovirastolla on oikeus antaa tarkempia ohjeita suojelumääräysten soveltamisesta sekä myöntää niistä vähäisiä poikkeuksia.
Perustelut:
Asiakirjoista saatavan selvityksen perusteella ELY-keskus katsoo, että suojeluesityksen kohteena oleva rakennus on arkkitehtuuriltaan korkeatasoinen rakennustyyppinsä edustaja ja sillä on sellaista kulttuurihistoriallista merkitystä rakennushistorian, rakennustaiteen, rakennuksen ainutlaatuisuuden ja erityisten ympäristöarvojen kannalta mitä rakennussuojelulain 1 ja 2 §:ssä tarkoitetaan. Se on myös yhdessä Hollolan keskiaikaisen kirkon ja kellotapulin kanssa tärkeä osa valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä.
Luonti: 8.3.2010 Viimeisin muutos: 4.2.2014
Rakennukset ja rakennelmat
Kunnantupa
Muut tunnukset:
098437001500004001 VRK vanha rakennustunnus
Rakennustunnus (VTJ-PRT):
1033087400
Kulttuurihistoriallinen tyyppi:
Hallinto- ja toimistorakennukset
Runko:
Hirsi
Rakentaminen 1902-1902
Luonti:31.8.2010 Viimeisin muutos: 14.9.2011
Kuvaus
Kuten kohteen kuvaus.
Luonti: 18.7.2012 Viimeisin muutos: 9.7.2013
Historia
Kuten kohteen historia.
Luonti: 22.7.2013
Suojelu
Suojelun väline:
Rakennussuojelulaki
Päätösviranomainen:
Kohdentuminen ja keskeinen sisältö: Katso kohteen suojelumääräykset.
Luonti: 4.2.2014
Liitetiedostot
Ladattava tiedosto saattaa sisältää kuvia, karttoja tai muita sisältöjä jotka ovat tekijänoikeuksin suojattuja. Tiedoston tekijänoikeudet kuuluvat tutkimusraportin tekijälle ja muille raportissa mainituille tahoille. Sisällön jatkokäyttöä varten on hankittava lupa tekijänoikeuksien haltijalta.
Tämä kartta liittyy Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen päätökseen HÄMELY/277/07.01/2010