TORNEÅ
Laivajärven pronssi- ja rautakauden kohteet

6.8970 ha

Entisen Laivajärven ympäristössä sijaitsevat pronssi- ja rautakaudelle ajoittuvat asuinpaikat ja kivirakenteet muodostavat poikkeuksellisen näyttävän ja ominaisuuksiltaan harvinaisen kokonaisuuden.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Lapinkula; Rakanmäki; Susihaudanmäki;
Namn: Susihaudanmäki
Typ: boplatser ; arbets- och tillverkningsplatser varggropar; stenkonstruktioner stenvallar;
Datering: järnålder;odaterad;tidig metallålder;

Viisikulmainen kivikkoon rakennettu, ajoittamaton ja pohjaltaan tasainen kuopparakenne (syvyys 1 m, sivun pituus 5,5–6,5 m), jota on pidetty joko historiallisen ajan susihautana tai saamelaisiin liitettävänä palvontapaikkana. Rakenteen sisäkulmissa on alttarimaiset syvennykset. Kohteen vieressä on hiekkakankaalla metsäaurattu asuinpaikka-alue, josta löytöinä muun muassa vanhemman rautakauden asbestisekoitteista keramiikkaa ja rautakuonaa.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Viisikulmaisesta isosta kivikkorakenteesta (”susihauta”) ja viereisestä vanhemman rautakauden asuinpaikasta koostuva kohde, joka muistuttaa ominaisuuksiltaan viereistä Rakanmäen kohdetta. Kohde on keskeinen osa Laivajärven ympäristön poikkeuksellista pronssikauden ja rautakauden alun kohteiden kokonaisuutta.

Kuva: Tornio, Susihaudanmäki. ”Susihauta” kuvattuna kaakkoon. Teemu Mökkönen 28.8.2020  Kuva: Tornio, Susihaudanmäki. ”Susihauta” kuvattuna itään. Teemu Mökkönen 28.8.2020  Kuva: Tornio, Susihaudanmäki. ”Susihauta” ja sen ulkovalli kuvattuna etelään. Teemu Mökkönen 28.8.2020  Kuva: Tornio, Susihaudanmäki. Pohjoisreunan syvennys sisällä. Teemu Mökkönen 28.8.2020