KOTKA
Ruotsinsalmen VARK-alue

2333.7975 ha

Ruotsinsalmessa, Kotkan merilinnoituksen edustalla käytiin vuosina 1789 ja 1790 Itämeren suurimmat meritaistelut Ruotsin ja Venäjän välillä. Alueen hylyistä ja linnoituksista on valittu kohdekokonaisuus, jolle on luotu kohteita kokoava aluerajaus. Rajauksessa on huomioitu meritaistelualue kokonaisuudessaan ja maisemallisia seikkoja.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Fort Elisabeth; Fort Katarina; Fort Slava; Jollahylky; Lehmäsaaren luoteiskärki; Lehmäsaaren länsiranta 2; Majasaari; Patteri Katarina; Pirkköyrin patteri; Redutti Majasaari ja patteri n:o 7; St.Nikolai; Tykkisluuppi;
Namn: Fort Slava
Typ: försvarsverk  befästningar;
Datering: historisk frihetstiden och gustavianska tiden 1771-1809;

Kukourin hiekkasärkällä sijaitseva 1700-luvun lopun pyörölinnoitus, joka suunniteltiin toimimaan Fort Elisabethin linnoituksen kanssa Ruotsinsalmen merilinnoituksen lännestä ja etelästä johtavien väylien päätorjuntalinjana.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Matkailukäytössä oleva ja osin restauroitu pyörölinnoitus on keskeinen osa Ruotsinsalmen 1700-luvun merilinnoitusta.

visa/dölj Allmänhet eller sällsynthet: allmänhet eller sällsynthet är inte betydelsefull egenskap
visa/dölj Bevarandegrad: rätt förstörd
Kuva: Fort Slavan linnoituksen raunioita. Erkki Mäkiö. 1991  Kuva: Kotka, Ruotsinsalmen merilinnoitus Fort Slava Lentokuva Hannu Vallas 12.5.2003  Kuva: Fort Slavan linnoituksen raunioita Kukourissa Antti Suna 16.9.2004  Kuva: Fort Slavan linnoituksen restauroitua osaa Antti Suna 16.9.2004