HANGÖ
Hangon edustan linnakesaaret

2.9627 ha

Fästningsöarna i förgrunden av Hangö bildade ett enhetligt försvarssystem under 1700-talet. De tre bäst bevarade av dessa bildar helheten av fästningsöar i förgrunden av Hangö.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Gustav Adolf; Gustavsvärn; Meijerfeldtsklippan;
Namn: Gustavsvärn
Typ: försvarsverk  befästningar; konst, minnesmärken  inhuggningar;
Datering: historisk 1700-tal;historisk 1800-tal;

Fästningen Gustavsvärn byggdes av svenska kronen från och med år 1793, men arbetet slutfördes inte. I den första planen innehöll fästningen fyra huvuddelar: ett artilleritorn med tre våningar och en travers i två våningar i anslutning till den, en sluten polygon och ett hornverk i nordost. Senare fortsatte ryssarna att bygga ut fästningen efter år 1808 och på 1850-talet, fram till att man beslöt att spränga den obehövliga fästningen år 1854. I den första planen för Gustavssvärn fanns det fyra huvuddelar i fästningen: ett artilleritorn med tre våningar och en travers i två våningar i anslutning till den, en sluten polygon och ett hornverk i nordost.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Gustavsvärn är representativt för tillämpningen av fästningsbyggandet på 1700-talet i de karga förhållandena i den finländska skärgården. Platsens arkeologiska värde höjs av att dess konstruktioner och kulturlager har bevarats orörda. Objektet är en byggd kulturmiljö av riksintresse.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva:  Hannu Vallas 1998  Kuva: Hanko Gustavsvärnin linnakesaari Teija Tiitinen 6.11.2020  Kuva: Hanko Gustavsvärnin linnakesaari Teija Tiitinen 6.11.2020  Kuva: Hanko Gustavsvärnin linnakesaari Teija Tiitinen 6.11.2020