LOVISA
Vähä-Ahvenkosken Turun rauhan raja 1743

4.3194 ha

Redutterna, lägerplatsen och postbyggnaderna vid Lillaborrfors bildar en historisk, funktionell och regional helhet.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Vähä-Ahvenkosken leiripaikka; Vähä-Ahvenkosken postirakennukset; Vähä-Ahvenkosken redutit;
Namn: Vähä-Ahvenkosken redutit
Typ: försvarsverk  befästningar;
Datering: historisk 1700-tal;

På en udde som går ut i Kymmene älv finns det två redutter, det vill säga små svenska försvarscitadeller, från 1700-talet. Redutterna med kvadratformade (17 x 17 m) och rektangulära (22 x 12 m) bottenplan finns på ett avstånd på cirka 50 meter från varandra vid gränsen enligt freden i Åbo. I bägge finns det vallar byggda av jord och sten och i den ena därtill en vallgrav.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Redutterna redogör på ett unikt sätt för tillämpningen av det europeiska fästningsbyggandet under 1700-talet i det finländska klimatet och de geografiska förhållandena. Objektets värde höjs av att det inte varit föremål för ny byggverksamhet. Objektet är en del av större objektshelheten som anknyter till gränsen enligt freden i Åbo (1743).

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Yläredutti Veli-Pekka Suhonen 8.9.2010  Kuva: Alaredutti Veli-Pekka Suhonen 8.9.2010  Kuva: Yläredutin muuria. Thomas Ermala 28.8.2019  Kuva: Yläredutille johtavaa tietä ja muuria. Thomas Ermala 28.8.2019