ÅBO
Patterinhaka

Namn: Patterinhaka
Typ: försvarsverk  artilleriställningar;
Datering: historisk 1800-tal;

Ett sexkantigt artilleribatteri (diameter på 60 m) från Finska kriget (1808–1809), vars vallars sammanlagda längd är 135 meter (höjd som delvis är 4–5 m). Batteriets norra vall kantas av en vallgrav. Innanför fästningen har det funnits en förläggningsbyggnad i stock och en källare. Under användningstiden fanns batteriet ännu på en liten udde.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
En imponerande försvarsfästning från Finska kriget, vilken är arkeologiskt och kulturhistoriskt värdefull.

visa/dölj Omgivning och landskap: omgivning och landskap är totalt förändrade
Kuva: Patterinhaka Suomen sodan aikainen patteri kuvattu vallien ulkopuolelta itäisen sisäänkäynnin luota. Teija Tiitinen 23.08.2006  Kuva: Patterinhaka Patterin pohjoiset vallit vallien sisäpuolelta. Teija Tiitinen 23.08.2006  Kuva: Patterinhaka Patterin lounaiskulma. Teija Tiitinen 23.08.2006  Kuva: Patterinhaka Patterin eteläinen valli idästä. Teija Tiitinen 23.08.2006