UTSJOKI
Gálddašjohkan asuinpaikat

1.4624 ha

Gálddašjohkan kivikautiset ja rautakautiset asuinpaikat kertovat pitkästä asutushistoriasta nykyisen Pulmankijärven rannalla. Kokonaisuuden vanhimman varhaismesoliittisen kivikauden asutuksen aikana järvi oli vielä Jäämeren lahtena. Nuorempi järvivaiheen asutus ajoittuu kivi- ja varhaismetallikauden taitteeseen ja myöhäisrautakaudelle. Kohteilla tavattavat asumuspainanteet muistuttavat Jäämeren rannikolta löytyviä asumuksia ja kertovat pyyntiyhteisön vuotuiskierrosta Jäämeren rannan ja Tenonlaakson tunturiylänköjen välillä.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Gálddašjohka 1; Gálddašjohka 2; Gálddašjohka 4; Pulmankijärvi;
Namn: Pulmankijärvi
Typ: boplatser ; boplatser  kåtabottnar;
Datering: stenålder mesolitisk;bronsålder;historisk;

Kivikautinen asuinpaikka, jonka liesi on radiohiiliajoitettu varhaiseen mesoliittiseen kivikauteen. Asuinpaikalla on kivikautisia kodansijoja ja alempana tien läheisyydessä sijaitsevia historiallisen ajan kodansijoja. Pulmankijärjen länsireunalla terassilla sijaitsevan asuinpaikan vanhin asutusvaihe ajoittuu aikaa, jolloin järvi oli vielä osa meren lahtea.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Gálddašjohkan asuinpaikkojen kokonaisuuden vanhin kohde, jossa on ollut asutusta jo mesoliittisen kivikauden alussa Pulmankijärven ollessa osa meren lahtea. Kohteessa on myös kokonaisuuden nuorimmat historiallisella ajalle ajoittuvat kodanpohjat.

Kuva: Kuvattu etelästä. Petri Halinen 1.9.2021  Kuva: Kuvattu kaakosta. Petri Halinen 1.9.2021