BORGÅ
Porvoon tuomiokirkko

Namn: Porvoon tuomiokirkko
Typ: kyrkobyggnader  kyrkoplatser;
Datering: medeltida;

Borgå församling är Nylands stamsocken, som nämns för första gången i medlet av 1200-talet. I utforskningen av kyrkoområdet har man hittat såväl brandgravar som skelettgravar, av vilka de äldsta utifrån utgrävningsobservationerna är ungefär lika gamla. Det äldsta mynt som hittats i kyrkoområdet är från början av 1300-talet. Stenkyrkan kar byggts på 1410-talet och den är en väsentlig del av det medeltida stadsområdet i Borgå. Den har uppenbarligen föregåtts av äldre kyrkokonstruktioner som funnits på samma plats. Borgå kyrka är en av Finlands få medeltida kyrkor, vars långhus byggts i flera faser.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
En medeltida stenkyrka, i vilken rikligt med tidiga särdrag bevarats, i vars gravgårdsgärde man hittat såväl skelett- som brandgravar, vilka bägge två har förmodats vara från de inledande faserna av begravningsverksamheten. I kyrkans omgivning förekommer inte modernt byggande och de delar av den som är klassificerade som fornlämningar är välbevarade.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Kirkko kuvattuna lounaasta. Porvoon museo – Itä-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Riikka Mustonen  Kuva: Kirkon pohjoisseinä. Porvoon museo – Itä-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Riikka Mustonen  Kuva: Tuomiokirkko. Sisäkuva. Porvoon museo – Itä-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Riikka Mustonen