PORVOO
Porvoon tuomiokirkko

Nimi: Porvoon tuomiokirkko
Tyyppi: kirkkorakenteet  kirkonpaikat;
Ajoitus: keskiaikainen;

Porvoon seurakunta on Uudenmaan kantaseurakunta, josta ensimmäiset maininnat ovat 1200-luvun puolivälistä. Kirkon alueen tutkimuksissa on löydetty sekä polttohautoja että ruumishautoja, joista vanhimmat ovat kaivaushavaintojen perusteella suurin piirtein saman ikäisiä. Kirkon alueelta löydetty vanhin raha ajoittuu 1300-lvun alkuun. Kivikirkko on rakennettu 1410-luvulla, ja se on oleellinen osa Porvoon keskiaikaista kaupunkialuetta. Sitä on ilmeisesti edeltänyt samalla paikalla sijainneita vanhempia kirkkorakenteita. Porvoon kirkko on yksi harvoista Suomen keskiaikaisista kirkoista, joiden runkohuone on rakennettu useammassa vaiheessa.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Runsaasti varhaisia piirteitä säilyttänyt keskiaikainen kivikirkko, jonka kirkkomaalta on löydetty sekä ruumis- että polttohautauksia, joiden molempien on esitetty ajoittuvan hautaustoiminnan alkuvaiheisiin. Kirkon ympäristössä ei ole modernia rakentamista ja sen muinaisjäännökseksi määriteltävät osat ovat hyvin säilyneitä.

Kuva: Kirkko kuvattuna lounaasta. Porvoon museo – Itä-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Riikka Mustonen  Kuva: Kirkon pohjoisseinä. Porvoon museo – Itä-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Riikka Mustonen  Kuva: Tuomiokirkko. Sisäkuva. Porvoon museo – Itä-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Riikka Mustonen