SIBBO
Sipoon kirkko

Namn: Sipoon kirkko
Typ: kyrkobyggnader  kyrkoplatser;
Datering: medeltida 1400-tal;

Den första kyrkan byggdes sannolikt vid skiftet mellan 1200- och 1300-talen på samma plats som den stenkyrka som fortfarande står på platsen. Dess långhus, sakristia och vapenhus murades under den första halvan av 1450-talet. Den kyrka som övergavs på 1880-talet har på ett fint sätt bevarat sin medeltida dräkt. Gravar har påträffats under hela kyrkans golv, också under koret. Av gravarna var en del murade släktgravar. Under kyrkans golv finns det välbevarade kulturavlagringar, konstruktioner och gravar.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Sibbo kyrka är ett välbevarat exempel på exceptionellt kyrkobyggande, som fint bevarat sin medeltida utformning. Under kyrkgolvet finns det bevarade gravar, konstruktioner och avlagringar.

Kuva: Sipoon keskiaikainen kirkko kuvattuna kohti koillista. Teemu Mökkönen 3.5.2021  Kuva: Sipoon keskiaikainen kirkko kuvattuna kohti luodetta. Teemu Mökkönen 3.5.2021  Kuva: Sipoon keskiaikainen kirkko kuvattuna kohti lounasta. Teemu Mökkönen 3.5.2021  Kuva: Sipoon keskiaikainen kirkko kuvattuna kohti kaakkoa. Teemu Mökkönen 3.5.2021