SIPOO
Sipoon kirkko

Nimi: Sipoon kirkko
Tyyppi: kirkkorakenteet  kirkonpaikat;
Ajoitus: keskiaikainen 1400-luku;

Ensimmäinen kirkko rakennettiin todennäköisesti 1200- ja 1300-lukujen taitteessa samalle paikalle yhä pystyssä olevan kivikirkon kanssa. Sen runkohuone, sakaristo ja asehuone muurattiin 1450-luvun ensimmäisellä puoliskolla. 1880-luvulla hylätty kirkko on säilyttänyt hyvin keskiaikaisen asunsa. Hautoja on havaittu koko kirkon lattian alalla, myös kuorin alueella. Haudoista osa oli muurattuja sukuhautoja. Kirkon lattian alla on yhä säilyneenä kulttuurikerroksia, rakenteita ja hautoja.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Sipoon kirkko on hyvin säilynyt esimerkki poikkeuksellisesta ja hyvin keskiaikaisen asunsa sälyttäneestä kirkkorakentamisesta. Kirkon lattian alla on säyneitä hautauksia, rakenteita ja kerrostumia.

Kuva: Sipoon keskiaikainen kirkko kuvattuna kohti koillista. Teemu Mökkönen 3.5.2021  Kuva: Sipoon keskiaikainen kirkko kuvattuna kohti luodetta. Teemu Mökkönen 3.5.2021  Kuva: Sipoon keskiaikainen kirkko kuvattuna kohti lounasta. Teemu Mökkönen 3.5.2021  Kuva: Sipoon keskiaikainen kirkko kuvattuna kohti kaakkoa. Teemu Mökkönen 3.5.2021