IJO
Illinsaaren muinaisjäännökset

1.2047 ha

Meren läheisyydessä, Iijoen keskellä sijaitsevalta Illinsaarelta on useita rautakauden loppuun ja keskiajan alkuun ajoittuvia löytöjä. Kaksi 1100–1300-luvuille ajoittuvaa kohdetta, joista on saatu enemmän tutkimustietoa, valittiin edustamaan saaren poikkeuksellista löytökeskittymää. Toinen kohteista on pakanallisia ja kristillisiä hautauksia sisältävä kalmisto, ja toinen samaan aikaan ajoittuva asuinpaikka. Molemmat kohteet ovat poikkeuksellisen merkittäviä Perämeren esihistoriallisen ja historiallisen ajan taitteen tutkimukselle.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Ii Illinsaari Suutarinniemi; Illinsaari 3 (Pirttitörmä);
Namn: Ii Illinsaari Suutarinniemi
Typ: gravplatser  skelettgravfält; gravplatser  brandgravar;
Datering: järnålder korstågstid;medeltida 1300-tal;

Rautakauden lopun polttohautoja (1000–1100-luvut) ja keskiajan alun ruumishautoja (1300–luku) sisältävä kalmisto, jossa on sijainnut myös kevytrakenteinen maalattiainen rakennus (pohja 4 x 4 m). Ruumishaudat ovat kristillisiä.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Merkittävä kalmisto, jossa on ristiretkiajan pakanallisia polttohautauksia ja oletettavasti kristillisiä keskiajan alun ruumishautauksia. Harvinainen kohde muodostaa merkittävän ja tutkimuksellisesti poikkeuksellisen arvokkaan kohdekokonaisuuden samaan aikaan ajoittuvan asuinpaikan kanssa.

Kuva: Ii Illinsaari Suutarinniemi. Rautakauden lopun kalmisto sijaitsee jyrkän rantatörmän päällä. Kuvattuna kohti kaakkoa. Teemu Mökkönen 20.8.2020  Kuva: Ii Illinsaari Suutarinniemi. Rautakauden lopun kalmistoaluetta kuvattuna rannan suuntaan. Kuvattuna kohti lounasta. Teemu Mökkönen 20.8.2020