SIBBO
Sipoon Byändan kalkkilouhokset

4.5647 ha

Kalkbrotten bildar en såväl regionalt som landskapsmässigt enhetlig närings- och industrihistorisk helhet.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Kalkberget 1; Kalkberget 2;
Namn: Kalkberget 2
Typ: förvärvsplatser för råmaterial  brott;
Datering: historisk 1800-tal;

Ett kortvarigt kommersiellt kalkbrott från början av 1800-talet. Bönderna hade utnyttjat förekomsten redan tidigare. I brottområdet finns fem brott av olika storlek, av vilka det största är av en längd på cirka 80 meter. Därtill finns det i brottet uppdelade kalkstenshopar och en eventuell byggnadslämning.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Objektet är ett utomordentligt exempel på tidig gruvdrift. Motsvarande helt övergivna gamla brott som varit i användning i enbart en kort tid är sällsynta och följaktligen arkeologiskt väldigt värdefulla.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Kalkkikivilouhos Kalkberg 2 D, kivistä rakennettua eteläseinämää. N-S. Katja Vuoristo 2011  Kuva: Kalkkikivilouhos Kalkberg 2 E seinämää, NW-SE. Katja Vuoristo 2011  Kuva: Kalkkikivilouhos Kalkberg 2 E pohjoisseinämää, SW-NE. Katja Vuoristo 2011  Kuva: Kalkkikivilouhos Kalkberg 2 E itäpäätyyn louhittu tunneli, E-W. Katja Vuoristo 2011