ÅBO
Turun linna

Namn: Turun linna
Typ: försvarsverk  stenborgar;
Datering: medeltida 1200-tal;historisk 1600-tal;historisk 1700-tal;

Det äldsta och viktigaste förvaltningsborgen för kronan i Sveriges östra del, vilket grundades på en ö i Aura ås mynning på 1280-talet. I dokumenten nämns det för första gången år 1308. Till en början utgjordes borgen av en huvud- och förborg och området på slottsön utanför den. Under 1500-talet förnyades slottet till ett renässansslott och en trädgård grundades runt det. Slottet belägrades den sista gången åren 1597–1599, varefter det användes som förvaltnings- och boendeplats. Området mellan slottsön och fastlandet har växt ihop från och med 1500-talet.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Den äldsta och mest betydande av kronförvaltningsslotten och de militära baserna i Sveriges östra del, vilken också i avsevärd grad påverkade uppkomsten av Åbo stad och dess utveckling. Slottet bildade en helhet som historiskt sett är väldigt betydande tillsammans med domkyrkan och Åbo gamla detaljplaneområde. Ett mångsidigt arkeologiskt objekt med flera olika användningsfaser.

Kuva: Turun linnan edessä esilinna ja taustalla häämöttää päälinna. Kuvattu kaupungin suunnasta idästä. Teija Tiitinen 3.5.2021  Kuva: Turun linnan esilinnaa ja vuosien 1568–1574 aikana rakennettu pyörötorni. Etualalla vallihaudan säilynyttä osaa ja siihen virtaavan viemärijärjestelmän päätykiveys. Nykyisin näkyvillä oleva vallihauta on viimeisin ja ainoa, jolla on edelleen näkyvissä oleva vallihautarakenne. Teija Tiitinen 3.5.2021  Kuva: Turun linnan päälinnan pihaa ylhäältä päin kuvattuna. Teija Tiitinen 14.8.2018  Kuva: Esilinnan pihalla Muuritutkimus Oy:n tutkimuksissa esiin tullutta vanhaa 1500-1600-luvun puolustusrakennetta. Teija Tiitinen 2.10.2019