TURKU
Turun linna

Nimi: Turun linna
Tyyppi: puolustusvarustukset  kivilinnat;
Ajoitus: keskiaikainen 1200-luku;historiallinen 1600-luku;historiallinen 1700-luku;

Ruotsin itäisen osan vanhin ja merkittävin kruunun hallintolinna, joka perustettiin Aurajoen suulla sijaitsevalle saarelle 1280-luvulla. Asiakirjoissa se mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1308. Aluksi linna koostui pää- ja esilinnasta ja sen ulkopuolisesta linnasaaren alueesta. 1500-luvulla linna uudistettiin renessanssilinnaksi ja sen ympärille perustettiin puutarha. Viimeisen kerran linnaa piiritettiin 1597–1599, minkä jälkeen sitä käytettiin hallinto- ja asuinpaikkana. Linnasaaren ja mantereen välinen alue kuroutui umpeen 1500-luvulta lähtien.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Vanhin ja merkittävin Ruotsin itäisen osan kruunun hallintolinnoista ja sotilaallisista tukikohdista, joka vaikutti merkittävästi myös Turun kaupungin syntyyn ja kehitykseen. Linna muodostaa historiallisesti erittäin merkittävän kokonaisuuden tuomiokirkon ja Turun vanhan asemakaava-alueen kanssa. Monipuolinen arkeologinen kohde, jolla on useita erilaisia käyttövaiheita.

Kuva: Turun linnan edessä esilinna ja taustalla häämöttää päälinna. Kuvattu kaupungin suunnasta idästä. Teija Tiitinen 3.5.2021  Kuva: Turun linnan esilinnaa ja vuosien 1568–1574 aikana rakennettu pyörötorni. Etualalla vallihaudan säilynyttä osaa ja siihen virtaavan viemärijärjestelmän päätykiveys. Nykyisin näkyvillä oleva vallihauta on viimeisin ja ainoa, jolla on edelleen näkyvissä oleva vallihautarakenne. Teija Tiitinen 3.5.2021  Kuva: Turun linnan päälinnan pihaa ylhäältä päin kuvattuna. Teija Tiitinen 14.8.2018  Kuva: Esilinnan pihalla Muuritutkimus Oy:n tutkimuksissa esiin tullutta vanhaa 1500-1600-luvun puolustusrakennetta. Teija Tiitinen 2.10.2019