ENONTEKIS
Guonjarvárrin louhokset

3.6674 ha

Guonjarvárrin louhokset ovat syntyneet kiviesineiden valmistettavan raaka-aineen louhimisesta. Louhokset kuuluvat funktionaalisesti yhteen ja niistä saatu raaka-aines on kaikissa sekä mustaa että harmaata kvartsiittia. Alueelta on myös nyt rajattujen alueiden ulkopuolelta dokumentoimattomia havaintoja materiaalin louhinnasta. Kohteita ei ole ajoitettu tarkemmin, mutta kyseessä on yksi laajimmista kivi- tai varhaismetallikautisista kiviesineiden raaka-aineen hankintapaikoista Suomessa.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Kuonjarvarri; Kuonjarvárri 2; Kuonjarvárri 3;
Namn: Kuonjarvárri 3
Typ: förvärvsplatser för råmaterial  brott;
Datering: stenålder;tidig metallålder;

Puuttomalla tunturialueella sijaitseva raaka-aineen hankintapaikka muodostuu laajasta lohkarealueesta, jonka lohkareista (korkeus 2–3 m) on irrotettu mustaa ja harmaata kvartsiittia. Louhintajälkiä löytyy yli 20 lohkareesta. Suurimmat yhdellä iskulla irrotetut palat ovat olleet kooltaan noin 30 x 50 x 15 senttimetriä. Alueella on runsaasti alueita, joissa esineitä on valmistettu. Yksi tällainen alue sijaitsee lohkareiden muodostaman viiston lipan alla suojassa sateelta.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Kohde kuuluu harvinaisiin ja laaja-alaisimpiin kivi- tai varhaismetallikauden raaka-aineen ottoalueisiin. Se on yksi korkeimmalla sijaitsevia muinaisjäännöksiä Suomessa.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Yleiskuva louhikolle Petri Halinen 1.7.2011  Kuva: Iskukohta yläreunassa. Kiven kerroksellisuus erottuu hyvin. Petri Halinen 1.7.2011  Kuva: Lampare, taustalla lohkareet. Petri Halinen 1.7.2011  Kuva: Ydin. Iskukohta peukalon kohdalla. Petri Halinen 1.7.2011