ENARE
Pielpajärven kirkkokenttä ja Inarinjärven hautasaaret

12.8789 ha

Historiallisen ajan kokonaisuus, johon kuuluu kirkkokenttä ja kirkon käytössä olleet kaksi hautasaarta. Kohdekokonaisuus liittyy inarinsaamelaisten käännytykseen kristinuskoon 1600-luvulta alkaen.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Hautuumaasaari; Pielpajärvi; Vanhahautuumaasaari;
Namn: Pielpajärvi
Typ: kyrkobyggnader ; boplatser  samiska boplatser (gieddi); boplatser  vinterbyar; boplatser  stuglägen; boplatser  kåtabottnar;
Datering: historisk;

Pielpajärven (Stuorrâ Piälppáájävri) kirkko ja kirkkokenttä sijaitsevat Ison Pielpajärven rannalla. Heinää ja katajaa kasvavan kentän koillislaidalla on yhä pystyssä vuosina 1754–1760 rakennettu Pielpajärven ristikirkko, jota käytettiin 1800-luvun lopulle saakka. Sitä edelsi kentässä 1600-luvun puolessa välissä rakennettu Kuningatar Kristiinan kirkko. Kohde on inarinsaamelaisten talvikylän paikka, jossa on havaittu erilaisia rakennusten jäänteitä.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Pielpajärven kirkko ja sitä ympäröivä kirkkokenttä muodostavat Inarijärven Hautuumaasaaren sekä Vanhanhautuumaasaaren kanssa koko Suomen mittakaavassa ainutlaatuisen ja harvinaisen kokonaisuuden, joka kertoo inarinsaamelaisten käännytyksestä kristinuskoon 1600-luvulta aina 1900-luvulle saakka.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Pielpajärven erämaakirkko. Eija Ojanlatva 2008  Kuva: Pielpajärven entistä markkina- sekä kirkkotupa-aluetta. Kirkkotuvat sekä pappilan rakennukset ovat tuhoutuneet, mutta niiden jäänteitä on mahdollista erottaa vielä maastossa. Eija Ojanlatva 2008