ENARE
Lemmenjoen pyyntikuoppaketjut

53.8057 ha

Lemmenjoen varrella sijaitsee noin 30 kilometrin matkalla yli 30 pyyntikuoppajärjestelmää, joissa on yhteensä yli 600 pyyntikuoppaa. Yksittäisten kohteiden kuoppien määrä vaihtelee yhdestä sataan. Hyvin säilyneet pyyntikuopat todistavat laajamittaisesta peuran pyynnistä ja peuran merkityksestä alueen asukkaille. Lemmenjoen pyyntikuoppien avulla on mahdollista selvittää kuoppapyynnin vaiheita esihistorialliselta ajalta historialliselle ajalle.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Härkäjärvi; Härkäjärvi itä; Härkäjärvi itä 2; Härkäjärvi kaakko; Härkäkoski; Härkäkoski pohjoinen; Ilmavoimien maja; Juurakkojärvi; Koiraoja; Morgamniva; Morgamoja; Muurahaislampi luode; Muurahaislampi länsi; Ravadasjärven autiotupa; Ravadasjärvi etelä; Ravadasjärvi luode; Ravadasjärvi pohjoinen; Searitjohka itä; Searitjohka itä 2; Searitjohka länsi; Searitniva; Sotkajärvi etelä; Sotkajärvi etelä 2; Sotkajärvi etelä 3; Sotkajärvi etelä 4; Sotkajärvi etelä 5; Sotkajärvi etelä 6; Sotkajärvi lounas; Sotkajärvi luode 2; Sotkajärvi/Njurkulahti; Äivihjärvi;
Namn: Sotkajärvi/Njurkulahti
Typ: arbets- och tillverkningsplatser  fångstgropar;
Datering: förhistorisk;

Järveen pistävällä niemellä sijaitsevat seitsemän pyyntikuoppaa (halkaisija 3–5 m).

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Kohde kuuluu hyvin säilyneeseen Lemmenjoen pyyntikuoppaketjujen kokonaisuuteen, joka on Suomen laajin.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Sotkajärvi/Njurkulahti. Sami Viljanmaa / Metsähallitus. CC BY 4.0 Sami Viljanmaa 2013  Kuva: Sotkajärvi/Njurkulahti. Sami Viljanmaa / Metsähallitus. CC BY 4.0 Sami Viljanmaa 2013  Kuva: Sotkajärvi/Njurkulahti. Sami Viljanmaa / Metsähallitus. CC BY 4.0 Sami Viljanmaa 2013