RASEBORG
Lepinjärven rautakautiset kohteet

18.8874 ha

De otaliga objekten från järnåldern i omgivningen kring Läppträsket bildar en omfattande och enhetlig helhet, där järnålderns olika faser är representerade på ett mångsidigt sätt. Presentationen av objekten som en större helhet understryker områdets arkeologiska betydelse och forskningspotential.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Brobacka; Bäljars 1; Domargård I; Domargård II; Domargård IV; Etterkilen - Hinders; Harjula; Lilla Näset; Stora Näset; Östergård;
Namn: Harjula
Typ: boplatser ;
Datering: järnålder;

En boplats eller gravgård från järnåldern, vilken förmodligen haft bosättning också under den historiska tiden. Objektet finns delvis på en åker och delvis på en bergås som är omgiven av åkrar. Objektet har inte utforskats med egentliga utgrävningar och de nuvarande uppgifterna om det är knappa, varför det inte är möjligt att göra en närmare definiering av objektstyperna.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ett objekt från järnåldern med en stor forskningspotential, vilket är en del av den helhet som objekten från järnåldern vid Läppträsket bildar.

visa/dölj Allmänhet eller sällsynthet: allmänhet eller sällsynthet är inte betydelsefull egenskap
Kuva: Mäen eteläosaa. Kuvattu lounaasta. Vesa Laulumaa 2013  Kuva: Yleiskuva idästä. Muinaisjäännös ulottunee myös etualan peltoalueelle. Länsi-Uudenmaan museo. CC BY 4.0 Tarja Knuutinen 11.10.2021  Kuva: Yleiskuva pohjoisesta. Muinaisjäännös ulottunee myös etualan peltoalueelle. Länsi-Uudenmaan museo. CC BY 4.0 Tarja Knuutinen 11.10.2021