KYRKSLÄTT
Juktenskobben

Namn: Juktenskobben
Typ: fartygsvrak  vrak (trä);
Datering: historisk 1700-tal;

Ett handelsfartyg i trä (längd på 22 m, bredd på 6,3 m) som sjönk under den senare delen av 1700-talet. Utifrån ett mynt som hittats i mastskon på skeppet har det byggts efter år 1767. Fartygsvraket har gått sönder och spridits över ett större område, men de separata konstruktionsdelarna finns fortfarande kvar. Handelslasten utgjordes av ryska läderskinn, som var lyxprodukter på den tiden.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ett typiskt handelsfartyg från 1700-talet, vars last utgjordes av läderskinn, så kallat juftläder. Detta läder är känt från flera historiska källor, men dess konkreta lämningar är inte desto mer kända.

Kuva: Kirkkonummen Juktenskobben -hylky. Kuvassa näkyy laivan kaaria ja kyljen sisä- ja ulkolaudoitusta. Kuvatiedustelut: Stig Gustavsson, www.suomensukelluskuvaus.fi. Stig Gustavsson, www.suomensukelluskuvaus.fi Elokuu 2014  Kuva: Kirkkonummen Juktenskobben -hylky. Kuvatiedustelut: Stig Gustavsson, www.suomensukelluskuvaus.fi. Stig Gustavsson, www.suomensukelluskuvaus.fi Elokuu 2014  Kuva: Kirkkonummen Juktenskobben -hylky. Ankkuri pohjassa hylyn rungon vieressä. Erityisen selvästi erottuu ankkurin metallinen rengas. Kuvatiedustelut: Stig Gustavsson, www.suomensukelluskuvaus.fi. Stig Gustavsson, www.suomensukelluskuvaus.fi Elokuu 2014  Kuva: Kirkkonummen Juktenskobben -hylky. Laivassa lastina olleita vuotakääröjä hylyn rakenteiden seassa. Kuvatiedustelut: Stig Gustavsson, www.suomensukelluskuvaus.fi. Stig Gustavsson, www.suomensukelluskuvaus.fi Elokuu 2014