KIRKKONUMMI
Juktenskobben

Nimi: Juktenskobben
Tyyppi: alusten hylyt  hylyt (puu);
Ajoitus: historiallinen 1700-luku;

1700-luvun jälkipuoliskolla uponnut puurunkoinen kauppa-alus (pituus 22 m, leveys 6,3 m). Laivan mastonkengästä löytyneen kolikon perusteella se on rakennettu vuoden 1767 jälkeen. Aluksen hylky on hajonnut laajemmalle alueelle, mutta erilliset rakenneosat ovat tallella. Kauppalastina oli venäläisiä nahkavuotia, jotka olivat aikansa luksustuotteita.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Tyypillinen 1700-luvun kauppa-alus, jonka lastina olleet nahkavuodat ovat niin sanottua juhtinahkaa. Tällainen nahka tunnetaan useista historiallisista lähteistä, mutta sen konkreettisia jäänteitä tunnetaan vain vähän.

Kuva: Kirkkonummen Juktenskobben -hylky. Kuvassa näkyy laivan kaaria ja kyljen sisä- ja ulkolaudoitusta. Kuvatiedustelut: Stig Gustavsson, www.suomensukelluskuvaus.fi. Stig Gustavsson, www.suomensukelluskuvaus.fi Elokuu 2014  Kuva: Kirkkonummen Juktenskobben -hylky. Kuvatiedustelut: Stig Gustavsson, www.suomensukelluskuvaus.fi. Stig Gustavsson, www.suomensukelluskuvaus.fi Elokuu 2014  Kuva: Kirkkonummen Juktenskobben -hylky. Ankkuri pohjassa hylyn rungon vieressä. Erityisen selvästi erottuu ankkurin metallinen rengas. Kuvatiedustelut: Stig Gustavsson, www.suomensukelluskuvaus.fi. Stig Gustavsson, www.suomensukelluskuvaus.fi Elokuu 2014  Kuva: Kirkkonummen Juktenskobben -hylky. Laivassa lastina olleita vuotakääröjä hylyn rakenteiden seassa. Kuvatiedustelut: Stig Gustavsson, www.suomensukelluskuvaus.fi. Stig Gustavsson, www.suomensukelluskuvaus.fi Elokuu 2014