KUMO
Kokemäen Teljän muinaisjäännökset

14.5006 ha

Kokemäenjoen varrella, Ylistaron ja Paistilan kylien alueella sijaitseva ajallista jatkumoa osoittavien kohteiden kokonaisuus nuoremmalta roomalaisajalta (200–400 jaa) keskiaikaan. Kohteissa on erilaisia kalmistoja ja kuppikiviä. Kohteiden väliseltä alueelta on runsaasti irtolöytöjä.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Köönikänmäki; Leikkimäki; Mäki-Ketala; Perävainionmäki; Teljä;
Namn: Perävainionmäki
Typ: gravplatser  gravrösen; boplatser ;
Datering: bronsålder;järnålder folkvandringstid;stenålder;järnålder merovingertid;järnålder vikingatid;

Kansainvaellusajalta viikinkiajalle ajoittuva rautakauden kohde, jossa on kymmenkunta röykkiötä ja kiveystä. Asuinpaikan pohjalla on paikoin kivikauden lopun tai pronssikauden asuinpaikkakerros. Kohteessa on pääosin polttohautoja, mutta yhdessä röykkiössä on tavattu viikinkiaikainen ruumishautaus. Kohteen röykkiöt on tutkittu ja ennallistettu tutkimusten jälkeen.

Rautakauden kalmistokohde, joka osa merkittävää rautakauden kohdekokonaisuutta.

visa/dölj Bevarandegrad: rätt förstörd
Kuva: Röykkiö Kokemäen Perävainionmäellä. Kuva on otettu kaakosta. Satakunnan Museo. CC BY 4.0 Teemu Väisänen 13.6.2019  Kuva: Röykkiö Kokemäen Perävainionmäellä. Kuva on otettu lounaasta. Satakunnan Museo. CC BY 4.0 Teemu Väisänen 13.6.2019  Kuva: Silmäkivellinen hautaröykkiö Kokemäen Perävainionmäellä. Taustalla Kokemäenjoki. Kuvattu idästä. Satakunnan Museo. CC BY 4.0 Leena Koivisto 7.5.2015