PARGAS
Jurmon muinaisjäännökset

19.2470 ha

Den unika ytterskärgårdshelheten på Jurmo omfattar två skärgårdskapell och säsongsbosättningsobjekt av olika typ (så kallade tomningslämningar). Objekten är från medeltiden till 1600-talet.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Jurmo Grönnviken; Jurmo Kappellbacken; Jurmo Munkringar;
Namn: Jurmo Munkringar
Typ: boplatser  tomtningar;
Datering: medeltida;

Fyra runda stencirklar (diameter på cirka 10 m, höjd på 0,5–0,7 m), som finns på en ljunghed drygt hundra meter från den nuvarande strandlinjen. Ringarna som finns några hundra meter från varandra är lämningar av säsongsboplatser, så kallade tomtningar. Enligt uppgifterna från 1700-talet hittade redan de medeltida franciskanmunkarna stencirklarna.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ett välbevarat fornlämningsobjekt som är väldigt sällsynt i Finland och som finns i en välbevarad omgivning. Det är en del av den unika objektshelheten på Jurmo.

Kuva: Jurmon ulkosaarella Saaristomerellä on 4 pyöreää kivilatomusta, eli ”munkinkehää” (munkringar). Latomusten käyttötarkoitusta tai ikää ei tunneta. Satu Mikkonen-Hirvonen 2013  Kuva: Yleiskuva alueelta.  Munkring II etualalla. Turun museokeskus CC BY 4.0 Sanna-Kaisa Saunaluoma 8.3.2021  Kuva: Munkring II. Turun museokeskus. CC BY 4.0 Sanna Saunaluoma 8.3.2021  Kuva: Munkring III. Turun museokeskus. CC BY 4.0 Sanna Saunaluoma 8.3.2021