KARLEBY
Pirttisalo 1

Namn: Pirttisalo 1
Typ: stenkonstruktioner stenvallar; boplatser  bostadsgropar;
Datering: stenålder neolitisk;

I objektet finns det två stenvallar (eventuellt ett långröse 18–20 x 3 m) och en avlång boplatsgrop (14 x 5 m). Objektet från neolitikum har en gång i tiden funnits på det jämnare krönet på holmen med branta kantsluttningar.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Rösena i Pirttisalo 1 är stora och välbevarade representanter för sin typ. Med avvikelse från motsvarande röseområden, omfattar objektet också en boplatsgrop, med vilken rösena bildar en mäktig och forskningsmässigt värdefull helhet från neolitikum.

Kuva: Pirttisalo 1. K.H. Renlundin museon kokoelmat. CC BY 4.0 Lauri Skantsi 29.6.2020  Kuva: Asumispainanne koillisesta. K.H. Renlundin museon kokoelmat. CC BY 4.0 Lauri Skantsi 29.6.2020