KOKKOLA
Pirttisalo 1

Nimi: Pirttisalo 1
Tyyppi: kivirakenteet kivivallit; asuinpaikat  asumuspainanteet;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;

Kohteessa on kaksi kivivallia (mahdollisesti pitkäröykkiötä, 18–20 x 3 m) ja pitkänomainen asumuspainanne (14 x 5 m). Neoliittiselle kivikaudelle ajoittuva kohde on sijainnut aikoinaan jyrkkäreunaisen saaren tasaisemmalla lakialueella.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Pirttisalo 1:n röykkiöt ovat kookkaita ja hyvin säilyneitä tyyppinsä edustajia. Muista vastaavista röykkiökohteista poiketen kohteeseen kuuluu myös asumuspainanne, jonka kanssa röykkiöt muodostavat näyttävän ja tutkimuksellisesti arvokkaan neoliittisen kivikauden kokonaisuuden.

Kuva: Pirttisalo 1. K.H. Renlundin museon kokoelmat. CC BY 4.0 Lauri Skantsi 29.6.2020  Kuva: Asumispainanne koillisesta. K.H. Renlundin museon kokoelmat. CC BY 4.0 Lauri Skantsi 29.6.2020