ENONTEKIS
Jierstirovan pyyntikuoppajärjestelmät

16.0786 ha

Jierstivaaran (Jierstavárri) reunaa kiertävään laajaan pyyntikuoppajärjestelmään kuuluu seitsemän erillistä kohdetta, joissa on yhteensä yli 280 pyyntikuoppaa. Pyyntikuopat ajoittuvat kivikauden lopulle ja varhaismetallikaudelle.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Jierstirova; Pöyrisjärven polkutie; Seitakivenmaa; Vaaranväli 1; Vaaranväli 2; Vaaranväli 3; Vaaranväli 4;
Namn: Vaaranväli 1
Typ: arbets- och tillverkningsplatser  fångstgropar;
Datering: stenålder neolitisk;

Kivikauden lopulle (2470–2050 eaa.) ajoitettu pyyntikuoppakohde, jossa on 31 pyyntikuoppaa (keskimääräinen koko 2,5 x 3 m, syvyys 50 cm). Hyvin säilynyt pyyntikuoppakohde, jolta on löydetty myös kvartsi-iskoksia.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Pyyntikuopat kertovat kivikauden lopun ja varhaismetallikauden noin tuhat vuotta kestäneestä voimallisesta peuranpyynnin jaksosta. Kohde on osa Jierstirovan laajaa seitsemän pyyntikuoppakohteen kokonaisuutta, joka sijaitsee nykyisinkin poronhoidolle tärkeällä alueella.

Kuva: Pyyntikuoppia jonon länsipäässä kuvattuna kaakosta. Petri Halinen 2.9.2021  Kuva: Pyyntikuoppia jonon länsipäässä kuvattuna lännestä. Petri Halinen 2.9.2021