PYTTIS
Susikopinharju 1

Namn: Susikopinharju 1
Typ: boplatser  bostadsgropar;
Datering: stenålder mesolitisk;

Vid objektet finns det 4 flata boplatsgropar (diameter på cirka 10 m). Tidigare fanns det fler boplatsgropar, och en del av sänkorna utforskades på 1980–1990-talen och en del förstördes i samband med jordtäkt. Utifrån fyndhöjden och fynden är objektet daterat till den mesolitiska, det vill säga förkeramiska stenåldern omkring 7500–5200 evt. Objektet är ett unikt exempel på ett objekt med flera boplatsgropar från den förkeramiska tiden. Objektet har legat på en åsholme i den yttre skärgården. Trots att största delen av Susikopinharju redan förstörts av sandtäkt, bidrar vyn från objektet till att förstå omgivningen under tiden för bosättningen. Objektet är ett unikt exempel på ett objekt med flera boplatsbottnar från den förkeramiska tiden. Objektet har legat på en åsholme i den yttre skärgården. Trots att största delen av Susikopinharju redan förstörts av sandtäkt, bidrar vyn från objektet till att förstå omgivningen under tiden för bosättningen.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Trots täkten av marksubstanser är det förkeramiska boplatsgropobjektet med fyra återstående boplatsgropar tillsvidare unikt, och inget annat objekt med flera lika gamla boplatsbottnar är känt.

visa/dölj Bevarandegrad: rätt förstörd
Kuva: Susikopinharju 1:n esikeraamisella asuinpaikalla on havaittavissa laakeita asumuspainanteita. Teemu Mökkönen 23.5.2019  Kuva: Susikopinharju 1:n esikeraamisella asuinpaikalla on havaittavissa laakeita asumuspainanteita. Teemu Mökkönen 23.5.2019