PYHTÄÄ
Susikopinharju 1

Nimi: Susikopinharju 1
Tyyppi: asuinpaikat  asumuspainanteet;
Ajoitus: kivikautinen mesoliittinen;

Neljä laakeaa mesoliittiselle kivikaudelle ajoittuvaa asumuspainannetta, jotka ovat jäljellä aiemmin laajemmasta kohteesta. Asuinpaikan muut asumuspainenteet on tutkittu 1980- ja 1990-luvuilla, ja osa on tuhoutunut maa-aineksen oton yhteydessä. Kohde on ainutlaatuinen esimerkki mesoliittisen kivikauden aikana ulkosaariston harjusaarella sijainneesta asumuspainennekohteesta. Vaikka osa kohteesta on tuhoutunut, kohteelta avautuva näkymä auttaa ymmärtämään asutuksen aikaista ympäristöä.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Maa-aineksen otosta huolimatta jäljellä oleva neljän esikeraamisen asumuspainanteen kohde on toistaiseksi ainoa laadussaan, eikä toisia yhtä vanhoja useamman asumuksen pohjia sisältäviä kohteita tunneta. Kohde on tutkimuksellisesti ja tutkimushistoriallisesti poikkeuksellisen merkittävä.

näytä/piilota Säilyneisyys: melko tuhoutunut
Kuva: Susikopinharju 1:n esikeraamisella asuinpaikalla on havaittavissa laakeita asumuspainanteita. Teemu Mökkönen 23.5.2019  Kuva: Susikopinharju 1:n esikeraamisella asuinpaikalla on havaittavissa laakeita asumuspainanteita. Teemu Mökkönen 23.5.2019