RAUMO
Vanhan Rauman muinaisjäännökset

25.5105 ha

Rauman keskiajalla perustettu kaupunki ja samanaikaiset kirkolliset kohteet muodostavat toiminnallisesti ja alueellisesti yhtenäisen kokonaisuuden.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Rauman entinen kaupunginkirkko; Rauman Fransiskaanikirkko; Vanha Rauma;
Namn: Vanha Rauma
Typ: boplatser  städer;
Datering: medeltida;

1400-luvulla perustettu kaupunki sijaitsee matalalla hiekkamoreeniselänteellä keskiaikaisen kaupunginkirkon ja Fransiskaaniluostarin välissä. 1600-lukua myöhäisemmiltä kaupunkipaloilta säästynyt laaja puukaupunkialue (Vanha Rauma) on Unescon maailmanperintökohde, jonka katuverkko periytyy osin keskiajalle. Koko maailmanperintöalue on myös muinaisjäännösaluetta. Puutalovaltaisen kaupunkialueen kerrostumat ovat oletettavasti hyvin säilyneitä.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Vanha Rauma on yksi Suomen kuudesta keskiajalla perustetusta kaupungista. Vanhan puutalokaupungin arkeologisesti kiinnostavat kerrostumat ovat oletettavasti hyvin säilyneitä. Alueen puutalokaupunki on myös on Unescon maailmanperintökohde.

Kuva: Isoraastuvankatu 5:n tontin sisäpihan itäosa, kuvattu länsiluoteesta. Simo Vanhatalo 2014  Kuva: Isoraastuvankatu 5:n kadunpuolen julkisivu ja portti, kuvattu kaakosta. Simo Vanhatalo 2014  Kuva: Isoraastuvankatu 5:n sisäpiha ja maalämpökaivojen paikat, kuvattu etelästä. Simo Vanhatalo 2014  Kuva: Isoraastuvankatu 5:n sisäpiha ja koekuopat, vasemmalla kauppana ja varastona toiminut rakennus, kuvattu idästä, porttikäytävästä. Simo Vanhatalo 2014