TAVASTEHUS,
Pitkäjärven tienraunio ja Palsakallion rajamerkki

1.1964 ha

Hämeen Härkätiehen kuuluva Pitkäjärven tieraunio ja vanha usean hallinnollisen kunnan välinen Palsankallion rajamerkki muodostavat yhtenäisen ajallisen ja funktionaalisen kokonaisuuden.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Palsankallio; Pitkäjärven tieraunio;
Namn: Palsankallio
Typ: stenkonstruktioner  gränsmärken;
Datering: historisk;

Seitsemän entisen kunnan (Loppi, Tammela, Urjala, Sääksmäki, Kalvola, Hattula ja Vanaja) rajamerkki, josta vanhimat tiedot ovat vuodelta 1539. Rajakivi on siirtolohkare, jonka laelle on kaiverrettu kehällä (halkaisija 36 cm) ympäröity piste. Kiveä ympäröi viisi viisarikiveä. joista kolme on Hämeen Härkätien pohjoispuolella ja yksi tien eteläpuolella.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Konkreettinen esimerkki viimeistään keskiajan lopulta samalla paikalla pysyneestä hallinnollisesta rajasta. Rajamerkin ympäristö on säilynyt hyvin, ja se sijaitsee Härkätien varrella.

Kuva: Hämeenlinna Palsankallio, rajakiven lakea, hakkaus sammalettomassa kohdassa. Teija Tiitinen 26.10.2020  Kuva: Hämeenlinna Palsankallio, rajakivi pohjoisesta. Teija Tiitinen 26.10.2020  Kuva: Hämeenlinna Palsankallio. Taustalla näkyy Hämeen Härkätie. etuallalla kivelle Härkätieltä johtavaa polkua. Teija Tiitinen 26.10.2020  Kuva: Hämeenlinna Palsankallio, rajakivi lounaasta. Teija Tiitinen 26.10.2020