SIBBO
Stenskyberget

Namn: Stenskyberget
Typ: gravplatser  gravrösen;
Datering: bronsålder;

Sex rösen från bronsåldern och två bottnar till eventuellt demolerat rösena. Det finns fem runda rösen (diameter på 3–10 m) och ett ovalt röse (7,5 m x 4 m). Höjderna varierar mellan 0,5 och 1 meter. Rösena har en gång i tiden legat på en udde och trots landhöjningen har synkontakten till havet bevarats. I ett röse som utforskades år 1916 hittades kol och brända stenar.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ett rösegravfält, från vilket synkontakten till havet bevarats. Ett representativt objekt från bronsåldern, med stor forskningspotential.

Kuva: Stenskyberget röykkiöalue, Kuvassa röykkiö 1, joka arkistotietojen mukaan on tutkittu vuonna 1916 Thomas Ermala 16.7.2019  Kuva: Stenskyberget röykkiöalue, Kuvassa röykkiö 1, joka arkistotietojen mukaan on tutkittu vuonna 1916 Thomas Ermala 16.7.2019  Kuva: Yksi Stenskybergetin muista röykkiökohteista Thomas Ermala 16.7.2019  Kuva: Stenskybergetin röykkiö 6 Thomas Ermala 16.7.2019