SYSMÄ
Antialanlahden rautakauden muinaisjäännökset

2.2885 ha

Edustava otos Antialanlahden ympäristössä sijaitsevista runsaista pääosin rautakautisista kohteista. Kokonaisuuteen kuuluu polttokenttäkalmisto ja röykkiöhautoja sekä kuppikiviä ja -kallioita. Kohteissa on myös todennäköisesti myös historialliselle ajalle ajoittuvia viljelyröykkiöitä ja muita rakenteita.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Hyväniementie; Hyväniemi; Niikulanmäki 1; Niikulanmäki 2;
Namn: Niikulanmäki 1
Typ: kult- och berättelseplatser  skålgropsstenar;
Datering: järnålder;

Kuppikallio (ainakin 6 kuppia) sijaitsee kivikkoisella laidunrinteellä, jolla on useita rautakautisia muinaisjäännöksiä ja historiallisen ajan maankäytön jälkiä.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Tyypillinen kuppikallio hyvin säilyneessä ympäristössä yhdessä muiden rautakautisten arkeologisten kohteiden kanssa.

visa/dölj Kulturhistoriskt värde: av liten betydelse
visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Kuppikallio kuvattuna alempaa tasamaalta kalmiston Hovila Nykulla suunnasta. Kupit ovat kuvan keskipisteen tienoilla, laakean kalliokumpareen korkeimmalla kohdalla. Laakean avokallion matala, mutta jyrkkä, porrasmainen reuna näkyy kohdan alapuolella kapeana tummana vyöhykkeenä. Kuvattu länteen. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 4.5.2021  Kuva: Lähikuva lähes kokonaan sammaloituneen kallion pinnalta esiin puhdistetusta kupista. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 4.5.2021  Kuva: Laakeaa avokalliota, jossa kuppeja on havaittu kaksi kolmen kupin ryhmää noin 3,5 m pituisella ja metrin levyisella alueella. Reppu on tarkastuksen yhteydessä sammalen alta esiin puhdistetun kupin kohdalla. Kuppeja saattaa olla sammalen alla laajemmallakin alueella. Alavan rantamaaston takana näkyy Antialanlahti, ja sen takana vasemmalla Hyväsaari. Kuvattu Hovilantien varressa olevan aidan vierestä itäkaakkoon. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 4.5.2021  Kuva: Laakeaa avokallioaluetta ja sen porrasmainen itäreuna kuvan oikeassa laidassa. Havaitut kupit ovat kuvan keskipisteen tienoilla, noin kymmenen metrin päässä Hovilantieltä, joka kulkee laitumen takareunassa näkyvän aidan takana. Kuvattu pohjoiseen. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 4.5.2021