TERVOLA
Törmävaaran asumuspainanteet

39.9411 ha

Törmävaaran kivikautisten asuinpaikkojen ja asumuspainenteiden kokonaisuus. Alue on vaikuttava ja tutkimushistoriallisesti merkittävä kokonaisuus.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Törmävaara 42; Törmävaara 47; Törmävaara 48; Törmävaara 49; Törmävaara 50;
Namn: Törmävaara 48
Typ: boplatser  bostadsgropar;
Datering: stenålder neolitisk;

Törmävaaran alueen parhaiten säilynyt neoliittisen kivikauden asumuspainannekohde, josta tunnetaan yli 90 asumuksen pohjaa. Kohde kuuluu Törmävaaran pohjoisosan kolmen vierekkäisen kohteen ryppääseen, josta tunnetaan yli 200 asumuspainannetta. Se on keskeinen osa Törmävaaran kohdekokonaisuutta.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Törmävaaran kohdekokonaisuuden parhaiten säilynyt asumuspainannekohde, jossa on hyvät mahdollisuudet ymmärtää kohteen asutusajan mukaista ympäristöä.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva:  Markku Torvinen 2000  Kuva:  Petri Halinen 2013  Kuva:  Petri Halinen 2013  Kuva: Tervola, Törmävaara 48. Isokokoinen asumuspainanne kuvattuna kohti itää. Teemu Mökkönen 28.8.2020