ÅBO
Turun kaupungin keski- ja vaasa-aikainen VARK-alue

36.6510 ha

Ett område med en exceptionellt bra varaktighet (organiska substanser) i kulturlagren från medeltiden och den moderna tiden.
Namn: Turun kaupungin vanha asemakaava-alue
Typ: boplatser  städer; boplatser  byplatser;
Datering: medeltida 1200-tal;järnålder korstågstid;

En stad som grundades år 1300 vid Aura å i närheten av havet, vilken blev administrativt centrum för den världsliga och kyrkliga makten i Sveriges östra del. Finlands äldsta stad var också ett handelscentrum. I det inledande sket sträckte sig staden från domkyrkan till Rettigbrinken och den hade fyra stadsdelar. Stadens detaljplan ändrades och blev mer reguljär på 1600-talet, men den förnyades helt först efter storbranden år 1827. Åbo stads kulturlager är relativt välbevarade. De organiska substanserna (såsom trä, skinn, växtprodukter) har bevarats exceptionellt väl i lager som i finländska förhållanden är exceptionellt tjocka (som mest 4,5 m). Åbo är också Finlands enda medeltida stad som hade murade byggnader.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Finlands äldsta stad, som länge hade det största invånarantalet och omfattande handelsförbindelser till olika delar av Östersjön. Åbo var centrum för den världsliga och andliga förvaltningen och i staden fanns alla element för en europeisk stad. De medeltida sten- och tegelbyggnaderna och de tjocka kulturlagren som väl bevarat olika substanser, är unika. Åbo kan ses som ett av Finlands mest betydande fornlämningsområden från medeltiden och början av den moderna historien.

Kuva: Turun tuomiokirkko ja Akatemiatalo. Hannu Vallas 1996  Kuva: Turun museokeskus. CC BY 4.0 Janne Harjula 1998  Kuva: Turun museokeskus. CC BY 4.0 Sonja Hukantaival 2010  Kuva: Turun museokeskus. CC BY 4.0 Virva Lompolo 2012