TURKU
Turun kaupungin keski- ja vaasa-aikainen VARK-alue

36.6510 ha

Keskiajan ja uudenajan alun kaupunkialue, jonka kulttuurikerroksissa on poikkeuksellinen hyvä säilyvyys (orgaaninen aines). VARK-alueeksi on rajattu vanhin kaupunkialue, joka on muinaisjäännösalueen rajausta suppeampi.
Nimi: Turun kaupungin vanha asemakaava-alue
Tyyppi: asuinpaikat  kaupungit; asuinpaikat  kylänpaikat;
Ajoitus: keskiaikainen 1200-luku;rautakautinen ristiretkiaika;

Aurajoen varteen meren läheisyyteen noin vuonna 1300 perustettu kaupunki, josta tuli Ruotsin itäisen osan maallisen ja kirkollisen vallan hallinnollinen keskus. Suomen vanhin kaupunki oli myös kaupallinen keskus. Alkuvaiheessa kaupunki ulottui tuomiokirkolta Rettiginrinteeseen, ja siinä oli neljä kaupunginosaa. Kaupungin asemakaavaa muutettiin säännönmukaisemmaksi 1600-luvulla, mutta se uudistui täysin vasta vuoden 1827 suurpalon jälkeen. Turun kaupungin kulttuurikerrokset ovat melko hyvin säilyneitä. Suomen oloissa poikkeuksellisen paksuissa kerroksissa (paksuimmillaan 4,5 m) orgaaninen aines (kuten puu, nahka, kasvituotteet) on säilynyt myös poikkeuksellisen hyvin. Turku on myös Suomen ainoa keskiaikainen kaupunki, jossa oli muurattuja rakennuksia.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Suomen vanhin ja väestöltään pitkään suurin kaupunki, jolla oli laajat kauppayhteydet ympäri Itämeren. Turku oli maallisen ja hengellisen hallinnon keskus, ja kaupungista löytyi kaikki eurooppalaisen kaupungin elementit. Keskiaikaiset kivi- ja tiilirakennukset ja paksut, hyvin eri aineksia säilöneet kulttuurikerrokset ovat ainutlaatuisia. Turkua voi pitää yhtenä Suomen merkittävimpänä keskiajan ja uudenajan alun muinaisjäännösalueena.

Kuva: Turun tuomiokirkko ja Akatemiatalo. Hannu Vallas 1996  Kuva: Turun museokeskus. CC BY 4.0 Janne Harjula 1998  Kuva: Turun museokeskus. CC BY 4.0 Sonja Hukantaival 2010  Kuva: Turun museokeskus. CC BY 4.0 Virva Lompolo 2012