VALKEAKOSKI
Rapolan muinaisjäännökset

193.7103 ha

Laaja ja yhtenäinen rautakauden ja keskiajan kohteiden toiminnallinen kokonaisuus, johon kuuluu linnavuori, asutusta, kalmistoja, kuppikiviä ja muinaispelto. Alue ja sen kohteet ovat poikkeuksellisen monipuolisia.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Rapola; Vanha-Annila;
Namn: Rapola
Typ: boplatser  husgrunder; kult- och berättelseplatser  skålgropsstenar; försvarsverk  fornborgar; gravplatser  gravrösen; stenkonstruktioner  rösen; arbets- och tillverkningsplatser  fossila åkrar;
Datering: järnålder;medeltida;

Poikkeuksellisen laaja ja monipuolinen muinaisjäännösalue, jonka vanhimmat asutuslöydöt ajoittuvat kivi- ja varhaismetallikaudelle ja nuorimmat keskiajalle ja historialliselle ajalle. Löytöjä on koko rautakaudelta painottuen kuitenkin keskiselle ja myöhäiselle rautakaudelle (400–1100-luvut jaa.).
Harjun päällä sijaitsee laaja muinaislinna (alueen koko 200 x 400 m), jonka reunaa kiertää noin kilometrin pituinen vallituksen kiveys. Porttiaukoja on havaittu kaksi, mahdollisesti kolme. Linnan alueella on useita uunimaisia tulisijoja ja noin 80 asuinkuopannetta.
Harjun reunoilla on runsaasti pitkään asutettuja asuinpaikkoja, polttohautauksia sisältäviä kalmistoja (röykkiöitä noin 100 ja polttokenttäkalmistoja), kuppikiviä (3 kpl) ja viikinki–ristiretkiajalle ajoitettu muinaispelto. Osalta asuinpaikoista on havaittu rautakautisten talojen pohjia. Sääksmäen keskiaikainen kirkko ja osa sen ympäristön muinaisjäännöksistä sijaitsevat Rapolan muinaisjäännösalueen sisällä omina kohteinaan.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Monipuolinen ja laaja kohde, jossa rautakauden muinaislinna ja sen ympäristön lukuisat asuinpaikat ja kalmistot yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla. Rapolan muinaisjäännösten keskeisin kohde.

visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Rapolanharjua Vanajavedeltä päin kuvattuna. Hannu Vallas  Kuva: Maisemakuva vallikiveysalueesta. Helena Taskinen 1991  Kuva: Rapolan kuppikivi Olli Soininen 1993  Kuva: Rapola, Rapolanrinne II kalmistoaluetta. Helena Ranta 9.8.2020