VÖRÅ
Gulldynt

Namn: Gulldynt
Typ: gravplatser  brandgravfält; gravplatser  gravrösen; boplatser ;
Datering: järnålder folkvandringstid;järnålder merovingertid;

Gravfältet från järnåldern, vilket finns på en låg moränbacke, är vad gäller forskningshistoria och fynd ett av Österbottens mest betydande objekt. I gravfältet finns ett underjordiskt brandgravfält och ett röse. Fyndmaterialet omfattar föremål som är dekorerade med germansk djurornamentik, guldringar och ett bysantiskt guldmynt från folkvandrings- och vendeltiden (500–700-talen). Gravfältsområdet har utforskats nästan helt och hållet. På den nordöstra delen av backen finns det en boplats från järnåldern vilken inte utforskats närmare.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Objektet är av exceptionell betydelse vad gäller fynd. Det är motiverat att det ingår i VARK-objekten, trots att objektets gravfältsområdet skadats allvarligt av sandtäkt redan under början av 1900-talet.

visa/dölj Bevarandegrad: rätt förstörd
Kuva: Muinaisjäännösalueen polku talven jäljiltä. Satu Mikkonen-Hirvonen 18.5.2021  Kuva: Gulldyntin kalmistoalueelle johtava polku. Satu Mikkonen-Hirvonen 18.5.2021