VÖYRI
Gulldynt

Nimi: Gulldynt
Tyyppi: hautapaikat  polttokenttäkalmistot; hautapaikat  hautaröykkiöt; asuinpaikat ;
Ajoitus: rautakautinen kansainvaellusaika;rautakautinen merovingiaika;

Matalalla moreenimäellä sijaitseva rautakautinen kalmisto on tutkimushistoriallisesti ja löytöjensä puolesta yksi Pohjanmaan merkittävimmistä kohteista. Kalmistossa on maanalainen polttokenttäkalmisto ja röykkiö. Löytöaineistoon sisältyy kansainvaellus- ja merovingiajalle (500–700-luvut) ajoittuvia germaanisella eläinornamentiikalla koristettuja esineitä, kultasormuksia ja bysanttilainen kultaraha. Kalmistoalue on lähes loppuun tutkittu. Mäen luoteisreunalla on tarkemmin tutkimaton rautakautinen asuinpaikka.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Kohde on löytöjensä puolesta poikkeuksellisen merkittävä. Sen sisältyminen VARK-kohteisiin on perusteltua, vaikka kohteen kalmistoalue on ollut pahoin hiekanoton vaurioittama jo 1900-luvun alkupuolella.

näytä/piilota Säilyneisyys: melko tuhoutunut
Kuva: Muinaisjäännösalueen polku talven jäljiltä. Satu Mikkonen-Hirvonen 18.5.2021  Kuva: Gulldyntin kalmistoalueelle johtava polku. Satu Mikkonen-Hirvonen 18.5.2021