UTSJOKI
Gálddašjohkan asuinpaikat

1.4624 ha

Gálddašjohkan kivikautiset ja rautakautiset asuinpaikat kertovat pitkästä asutushistoriasta nykyisen Pulmankijärven rannalla. Kokonaisuuden vanhimman varhaismesoliittisen kivikauden asutuksen aikana järvi oli vielä Jäämeren lahtena. Nuorempi järvivaiheen asutus ajoittuu kivi- ja varhaismetallikauden taitteeseen ja myöhäisrautakaudelle. Kohteilla tavattavat asumuspainanteet muistuttavat Jäämeren rannikolta löytyviä asumuksia ja kertovat pyyntiyhteisön vuotuiskierrosta Jäämeren rannan ja Tenonlaakson tunturiylänköjen välillä.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Gálddašjohka 1; Gálddašjohka 2; Gálddašjohka 4; Pulmankijärvi;
Nimi: Gálddašjohka 1
Tyyppi: asuinpaikat  asumuspainanteet;
Ajoitus: kivikautinen;

Pulmankijärven länsirannan korkealla rantaterassilla sijaitseva kivikautinen asuinpaikka, jolta havaittu kolme pohjaltaan suorakaiteen muotoista asumuspainannetta (sisämitat noin 3 x 4 m) ja asuinpaikkatasanteita (4 x 4 m).

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Hyvin säilynyt kohde kuuluu Gálddašjohkan asuinpaikkojen kokonaisuuteen, jolla on kulttuuriset yhteydet Jäämeren rannikon asutukseen.

Kuva: Eteläisimmät asumuksenjäännökset, kuvattu etelästä. Petri Halinen 1.9.2021  Kuva: Pohjoisimmat asumuksenjäännökset, kuvattu pohjoisesta. Petri Halinen 1.9.2021