UTSJOKI
Vetsijärven VARK-alue

9.5885 ha

Vetsijärven asuinpaikkojen kokonaisuuteen kuuluu asutusta kivikaudelta historialliselle ajalle. Kohteiden joukossa on koko saamelaisalueen vanhin tunnettu mesoliittisen kivikauden asuinpaikka.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Vetsijärvi 2; Vetsijärvi 3; Vetsijärvi 6; Vetsijärvi 7; Vetsijärvi 9;
Nimi: Vetsijärvi 7
Tyyppi: asuinpaikat ;
Ajoitus: kivikautinen mesoliittinen;

Varhaisen mesoliittisen kivikauden asuinpaikka, jossa on ainakin kolme löytökeskittymää. Kohde ajoittuu jääkauden jälkeisin pioneeriasutuksen aikaan, ja asutuksella on ikää yli 10 000 vuotta. Löydöt viittaavat asutuksen saapumisen suunnaksi Luoteis-Venäjän. Isketty esineistö koostuu pääosin sertistä isketyistä säleytimistä ja säleistä valmistetuista esineistä (kaapimet, ruotokärjet).

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Saamelaisalueen vanhin tunnettu mesoliittisen kivikauden asuinpaikka, jonka löydöt viittaavat yhteyksiin Luoteis-Venäjälle. Kohde kuuluu Vetsijärven asuinpaikkojen kokonaisuuteen, jonka muutkin huomattavan korkealla järven nykyisestä rannasta sijaitsevat kohteet saattavat kuulua varhaiseen mesoliittisen kivikauden asutusvaiheeseen.

Kuva: Sujala pohjoisosa luoteeseen Eija Ojanlatva 6.9.2020  Kuva: Sujala eteläosa pohjoiseen Eija Ojanlatva 6.9.2020