HANKO
Hangon edustan linnakesaaret

2.9627 ha

Hangon edustalla olevat linnakesaaret muodostivat 1700-luvulla yhtenäisen puolustusjärjestelmän. Näistä kolme parhaiten säilynyttä muodostavat Hangon edustan linnakesaarten kokonaisuuden.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Gustav Adolf; Gustavsvärn; Meijerfeldtsklippan;
Nimi: Gustav Adolf
Tyyppi: puolustusvarustukset  linnakkeet; taide, muistomerkit  hakkaukset;
Ajoitus: historiallinen 1700-luku;

Kustaa Adolfin linnake (Gustav Adolf Fäste) rakennettiin 1790-luvulla Länsisataman edustalla olevalle kallioluodolle. Se koostui kahdesta sarvilinnasta ja niiden välisestä kurtiinista. Keskeneräiseksi jäänyt linnoitus räjäytettiin tarpeettomana vuonna 1854. Kohde on säilynyt koskemattomana rauniolinnoituksena.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Gustav Adolf edustaa eurooppalaisen 1700-luvun linnoitusrakentamisen soveltamista Suomen saariston karuihin olosuhteisiin. Paikan arkeologista arvoa nostaa se, että sen rakenteet ja kulttuurikerrokset ovat säilyneet koskemattomia. Kohde on valtakunnallisesti merkittävää rakennettua kulttuuriympäristöä.

Kuva: Hanko Gustav Adolf Teija Tiitinen 6.11.2020  Kuva: Hanko Gustav Adolf Teija Tiitinen 6.11.2020  Kuva: Hanko Gustav Adolf Teija Tiitinen 6.11.2020  Kuva: Hanko Gustav Adolf Teija Tiitinen 6.11.2020