LOVIISA
Vähä-Ahvenkosken Turun rauhan raja 1743

4.3194 ha

Vähä-Ahvenkosken redutit, leiripaikka ja postirakennukset muodostavat historiallisen, toiminnallisen sekä alueellisen kokonaisuuden.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Vähä-Ahvenkosken leiripaikka; Vähä-Ahvenkosken postirakennukset; Vähä-Ahvenkosken redutit;
Nimi: Vähä-Ahvenkosken leiripaikka
Tyyppi: asuinpaikat  sotilasleirit;
Ajoitus: historiallinen;

Hattujen sodan aikainen (1741–1743) Ruotsin armeijan sotilasleiri, jossa on parikymmentä majanpohjaa, useita painanteita ja kylmämuurattuja kiviuuneja. Soikeat tai nelikulmaiset majanpohjat ovat pienistä luonnonkivistä kasattuja kehiä, jotka sijaitsevat usein isojen maakivien vierellä.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Harvinainen, edustava ja arkeologisesti erittäin arvokas esimerkki Ruotsin armeijan sotilasleiristä 1740-luvulla. Kohde on osa laajempaa Turun rauhan rajan (1743) kohdekokonaisuutta.

Kuva: Uunirakenteita leirialueella Veli-Pekka Suhonen 8.9.2010  Kuva: Sotilasleirin uunirakenne Thomas Ermala 28.8.2019  Kuva: Romahtamaton uunirakenne leirialueella. Thomas Ermala 28.8.2019  Kuva: Sotilasleirin majanpohjan paikka. Thomas Ermala 28.8.2019