LOVIISA
Idlaxbyns fornlämningar

6.9095 ha

Idlaxin kylä ja torpat muodostavat asutushistoriallisen, toiminnallisen sekä alueellisesti ja maisemallisesti yhtenäisen kokonaisuuden. Kohteet ajoittuvat 1400-luvulta 1800-luvulle.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Idlax (Idlax) Grindas; Idlax Kvarnåkern 1; Idlaxby;
Nimi: Idlaxby
Tyyppi: asuinpaikat  kylänpaikat;
Ajoitus: historiallinen 1500-luku;historiallinen 1600-luku;keskiaikainen;

Autioitunut keskiaikainen kylänpaikka sijaitsee kahdella kivikkoisella harjanteella, joka on nykyisin laitumena. Paikalla on näkyvissä useita uuninraunioita, rakennustasanteita, kivijalkojen osia ja kellari. Kylän autioituminen liittyy alueelle 1600-luvulla perustettuun kartanoon.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Idlaxby on erinomainen esimerkki varhain autioituneesta ja hyvin säilyneestä keskiaikaisesta kylänpaikasta. Tällaiset suuret autiokylät ovat harvinaisia ja siten arkeologisesti erittäin arvokkaita. Kohde on osa autioitunutta asutushistoriallista kokonaisuutta, jossa on mukana keskiaikainen kylä ja torppia (1700- ja 1800-luvuilta).

Kuva: Kylänpaikkaa etelästä Veli-Pekka Suhonen 10.4.2018