KUHMO
Saarikosken ruukki ja möljä

2.3849 ha

Saarikosken raunioitunut rautaruukki ja sen viereinen veneenvetomöljä muodostavat 1800-luvulla koskien ääreen syntyneiden toimintojen kokonaisuuden.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Pajakkajoki Saarikoski möljä; Saarikosken rautaruukki;
Nimi: Saarikosken rautaruukki
Tyyppi: teollisuuskohteet  rautaruukit; kulkuväylät ;
Ajoitus: historiallinen 1800-luku;

Vuosina 1874–1878 toiminut rautaruukki, jonka toiminta päättyi tulipaloon. Tuon jälkeen paikalla on ollut vain vähän toimintaa. Ruukkiin liittyviä rakenteita, esimerkiksi harkkohytin ja rakennusten jäännöksiä, sijaitsee kosken etelärannalla.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Raunioitunut rautaruukki ja vastarannalla sijaitseva veneenvetomöljä muodostavat kokonaisuuden, joka edustaa koskien ääreen 1800-luvulla syntynyttä toimintaa.

näytä/piilota Kulttuurihistoriallinen merkittävyys: vähän merkittävä
Kuva: Kuvassa oikealla Saarikosken rautaruukin aluetta, keskellä oikealla
tuotantolaitoksien kohta, veneiden kohdalla rannassa runsaasti kuonaa, oikealla olevasta
mantereen puolesta on johtanut silta vasemmalla näkyvään saareen, jossa myös ruukkiin liittyviä rakenteita. Kuvattu länsilounaasta. Päivi Kankkunen 16.9.2021  Kuva: Ruukin rakenteita Saarikoskessa olevassa ruukkialueeseen kuuluneessa pienessä saaressa, mm sillan jäännöksiä. Kuvattu lounaasta. Päivi Kankkunen 16.9.2021  Kuva: Ruukin rakenteita Saarikosken molemmin puolin, vasemmalla pieni saari, jossa rakenteiden jäännöksiä, oikealla, mantereen puolella etualalla ruukin tuotantorakennuksen reunaa uomaan rajautuen sekä sillan jäännöksiä. Taustalla saaressa olleelle saunalle johtaneen sillan rakenteita, joiden takana kosken keskellä oleva suiste ja taustalla olevan metsän ja kosken rajassa rantaan rakennettu suiste. Kuvattu lounaasta. Päivi Kankkunen 16.9.2021  Kuva: Saarikoskessa olevia rakenteiden jäännöksiä. Vasemmalla ruukkialueeseen kuuluneen pienen saaren itäpääty, keskellä mahdollisesti mantereen ja saaren väliseen siltaan liittyviä rakenteita, saaren kärkeen ulottuva kapea suiste Saarikosken keskellä ja metsän rajassa taustalla ranteen rakennettu pitkä kivisuiste. Kuvattu idästä. Päivi Kankkunen 16.9.2021