NAANTALI
Naantalin VARK-alue

13.5956 ha

Naantalin kaupunki, Birgittalaisluostari ja pappila muodostavat kaupunki- ja kirkkohistoriallisesti merkittävän historiallisen jatkumon ja kokonaisuuden 1440-luvulta 1700-luvun lopulle.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Birgittalaisluostari; Naantalin vanha asemakaava-alue; Naantalin vanha pappila;
Nimi: Birgittalaisluostari
Tyyppi: kirkkorakenteet  luostarinpaikat;
Ajoitus: keskiaikainen 1400-luku;

Vuonna 1443 perustettu birgittalaisluostari, joka sijaitsee kaupungin pohjoispuolisella niemellä meren rannassa. Reformaation myötä luostari lakkautettiin 1500-luvulla ja sen rakennukset purettiin 1600-luvun alussa. Merkittävä keskiaikainen kirkollinen kohde, joka johti kaupungin perustamiseen.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Ainoa keskiaikainen birgittalaisluostari Suomessa. Muodostaa Naantalin vanhan asemakaava-alueen ja Naantalin pappilan kanssa ainutlaatuisen kaupunki- ja kirkkohistoriallisen kokonaisuuden.

Kuva: Birgittalaisluostarin rauniot sijaitsevat nykyisen kirkon pohjois- ja luoteispuolella. Hannu Vallas 2006