RAASEPORI
Tammisaaren vanha asemakaava-alue ja Linnanmäki (Slottsbacken)

14.1358 ha

Tammisaaren kaupunki ja sen viereisen mäen laella sijaitseva kivinen linnan perustus kuuluvat samaan 1500-luvulla suunniteltuun kokonaisuuteen. Kohdepari on ainutlaatuinen, sillä 1500-luvulla perustettuja kaupunkeja on Suomessa vain kolme ja linnan perustus on ainoa säilynyt rakenne näiden kaupunkien yhteyteen suunnitelluista linnoista.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Linnanmäki (Slottsbacken); Tammisaaren vanha asemakaava-alue;
Nimi: Tammisaaren vanha asemakaava-alue
Tyyppi: asuinpaikat  kaupungit;
Ajoitus: historiallinen 1500-luku;historiallinen 1600-luku;historiallinen 1700-luku;

Tammisaaren kaupunki on perustettu vuonna 1546. Se on yksi kolmesta 1500-luvun aika perustetuista kaupungeista. Puutalovaltaisena pysynyt vanha-asemakaava-alue on todennäköisesti säilyttänyt hyvin maanalaisia kulttuurikerroksia. Vanha kaupunkialue on rajattu vuoden 1696 kaupunkikartan mukaisesti. 1500-luvun kaupunkisuunnitelmiin kuului kaupunkialueen lisäksi kartano ja linna. Linna ei koskaan valmistunut, mutta Tammisaari on ainoa 1500-luvun kaupunki, jossa keskeneräisen kivilinnan perustukset ovat säilyneet vanhan ruutukaava-alueen viereisen kallion päällä.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Arkeologisilta kerrostumiltaan todennäköisesti harvinaisen hyvin säilynyt 1500-luvulla perustettu kaupunki. Suomen ainoa tuon ajan kaupunki, jossa kaupunkisuunnitelmiin kuuluneen kivilinna perustukset ovat yhä säilyneet. Vanhan kaupunkialueen suhde ympäristöön, johon se on aikoinaan perustettu, on paikalla yhä näköaistein havaittavissa.

näytä/piilota Ympäristö ja maisema: ympäristössä ja maisemassa on vielä runsaasti kohteen ymmärtämistä tukevia piirteitä ja kohde on alueen keskeinen maisemaelementti
Kuva: Raasepori Tammisaaren vanha asemakaava-alue. Valvottu kaivanto. Jan-Erik Nyman 23.3.2020  Kuva: Kaupunkia etelälahdelta Teija Tiitinen 18.8.2022  Kuva: Katunäkymiä kaupungin lounaisosasta Teija Tiitinen 18.8.2022  Kuva: Katunäkymiä kaupungin lounaisosasta Teija Tiitinen 18.8.2022